dinsdag 7 oktober 2008

Boek: Dubbelklik

..

Dubbelklik door Landschip en Modderman

Autisme bevraagd en beschreven

Dubbelklik is een unieke briefwisseling via e-mail tussen Tim, een autist, en Loes, een niet-autist. Tim, de autist, is een man en een Vlaming. Loes, de niet-autist, is een vrouw en Nederlandse. Zij vinden elkaar via het internet en beginnen lange mails te schrijven. Ze gaan in dialoog over autisme. Loes werpt gedurfde, ontwapenende vragen op. Tim antwoordt nuchter en concreet. Met anekdotes laat hij de indringende gevolgen zien van het autisme op zijn alledaagse leven.

Naar de bakker gaan, eten, kleren kopen of afwassen kan iemand met autisme haast onoverkomelijke problemen bezorgen. Al schrijvend groeit de verstandhouding. Door wat Tim schrijft, leert Loes haar eigen niet-autisme beter kennen. Omgekeerd leert Tim uit Loes' beschrijvingen van de niet-autistische wereld heel wat bij over zijn autisme. Dubbelklik groeit, reikt verder dan het concrete geval, explodeert. De correspondentie wordt een boek.

Recensie:
'Er staan in Dubbelklik aspecten van autisme waar meestal nauwelijks aandacht voor is, zaken zoals geheugen, tijdsgevoel, lichaamsschema, impulsiviteit, oriëntatie in de ruimte, reactie op geuren... Je krijgt als lezer allerminst een klassieke beschrijving van autisme en zeker geen traditionele opsomming van de gekende symptomen. Het is een boek met een originele kijk die zelfs voor deskundigen als ikzelf bijzonder leerrijk is. Dubbelklik is niet alleen leerrijk, het is bovenal een hartverwarmend boek over autisme. Tim zal zich bij het lezen hiervan wellicht afvragen of er dan ook hartafkoelende boeken bestaan en of zulke verwarming niet schadelijk kan zijn voor het hart. Hartverwarmend lijkt me in elke geval beter dan hartverscheurend.'
- Peter Vermeulen

De auteurs:
Landschip: Als verdwaalde toerist in de mensenwereld probeert hij al zowat 47 jaar lang zoveel mogelijk te leven volgens de Belgische zeden en gewoonten. Loes Modderman is geboren en getogen in Amsterdam (1944) en werkte in de gezondheidszorg. Op het ogenblik werkt ze als fotograaf, en woont ze met haar partner in Nijmegen.

Co-editie met Autisme Centraal, Gent

Extra informatie:
Ingenaaid, 231 pagina's
Met illustraties
Verschenen: oktober 2004
Gewicht: 385 gram
Formaat: 211 x 150 x 19 mm
Uitgeverij Epo
€ 20,00

Geen opmerkingen: